In 2017 en 2018 speelde Joris Linssen & Caramba meer dan 120 voorstellingen van het theaterconcert 'Serenade'.

In deze meeslepende show vol aanstekelijke liedjes en ontroerende verhalen deed meesterverteller Joris Linssen verslag van de liefdesserenades die Caramba bracht in heel Nederland en vertelden de Caramba's het muzikale verhaal van hun Allerzielen-toer door Nederland op de Dag van de Doden, 2 november. 

Caramba was wederom uitgebreid met zangeres/percussioniste Djem van Dijk, die ondermeer een prachtig duet zong met Joris: 'Verlangen' van Bram Vermeulen. (foto's Henry Krul)

Joris Linssen en Caramba Serenade try out c Henry Krul 20

Lees hier een recensie over de voorstelling Serenade.

Interview met Joris over de voorstelling 'Serenade' (rechtenvrij, gratis te gebruiken voor alle pers en voor iedereen op social media).

In 2018 speelt Joris Linssen & Caramba de voorstelling ‘Serenade’. In dit theaterconcert staat het Mexicaanse gebruik centraal, om een orkestje in te huren, voor een liefdesserenade of een ode aan de doden. Zanger Joris Linssen en zijn amigo’s bewijzen dat dit ook in Nederland kan.

‘Begin jaren ’90 woonde ik een tijdje in Mexico, voor mijn afstudeer-onderzoek. Ik zag dat muziek daar een grote rol speelt in het dagelijks leven, maar ook dat ze heel anders omgaan met de dood. Zo is het gebruikelijk om op 2 november, Allerzielen, naar het graf van een geliefde te gaan en zijn of haar lievelingsgerecht te eten en een orkestje te laten spelen. Mexicanen vieren het leven, in plaats van dat ze de dood herdenken. En muziek speelt daarbij een grote rol. Vond ik indrukwekkend. Maar ze hebben ook de liefdesserenade. Als je in Mexico verliefd bent op iemand, huur je een orkestje in om je liefde te laten bezingen. Dat vond ik zó mooi. Ik vroeg me af of dat ook in Nederland zou kunnen: Serenades voor de doden en serenades voor de liefde. Afgelopen jaar hebben we dat hier met ons eigen bandje uitgeprobeerd.’

Jullie zijn gaan optreden onder balkons?

‘Ja, zoiets. Tijdens Oerol op Terschelling konden mensen ons gratis inhuren om namens hen de liefde te verklaren aan iemand. We hebben gespeeld voor een vrouw die haar zieke man wilde opbeuren, voor de hardwerkende dochters van de bakker, voor een verliefd stelletje op het strand en ga zo maar door. Het bleek een schot in de roos. Daarna hebben we de eerste zaterdag van oktober tot de ‘Dag van de Liefde’ uitgeroepen. Kun je ons via Facebook gratis bestellen voor een liefdesserenade. We hebben de eerste keer 700 kilometer door heel Nederland gereden om mensen te verrassen. Het leverde prachtige ontmoetingen op. Dit jaar zijn we weer gegaan en maakte iemand in Nijmegen van de gelegenheid gebruik om zijn vriendin officieel ten huwelijk te vragen.

En hebben jullie ook wat gedaan met die serenades voor de doden?

‘Op 2 november hebben we een Allerzielen-toer gedaan. We zijn bijvoorbeeld gaan optreden voor de nabestaanden van een overleden klasgenootje van mij. Op haar graf hebben we een speciaal voor haar geschreven lied gezongen. Toen voelde ik nóg meer hoe opbeurend en verbindend muziek kan zijn. Verder hebben we voor de dochters van Bram Vermeulen het mooiste lied van hun overleden vader gezongen. En we hebben de weduwe van Herman Brood ontmoet bij zijn urnengraf op Zorgvlied. We speelden daar ‘Als je wint heb je vrienden’ en zij stond dat wiegend aan te horen. Ze zei dat Herman het gewéldig zou hebben gevonden. Zo zagen we dat dit heel goed kan in Nederland en dat het misschien wel voorziet in een behoefte.’

Is het een zware voorstelling geworden?

‘Integendeel. Het is zoals Xandra Brood zei: Door muziek te maken op een graf, maak je de herinnering juist lichter. Of zoals een Mexicaans gezegde luidt:  ‘Los Muertos que uno ama, nunca mueren’, de doden van wie gehouden wordt, zullen nooit sterven. Net als in Mexico vieren wij met deze voorstelling het leven en de liefde. Echt, je komt met een grote glimlach de zaal uit.’

Joris Linssen en Caramba Serenade try out c Henry Krul 17

f t g
Zondag 27 mei 2018 © Joris Linssen & Caramba