Joris Linssen was de frontman van drie opmerkelijke bands. Ze waren heel verschillend, maar hadden passie en vuur als gemene deler: gitaarband The Vendettas, smartlappen-act Ome Cor's Show Duo en Joris Linssen & Caramba, de Nederlandstalige band met Mexicaanse peper.

 Spelen voor Armando

 (Ontmoeting Joris en Caramba met Armando Manzanero in 2012, foto Folkert Rinkema)

 

 

The Vendettas (1986 - 1993) was een Utrechtse rock-sensatie, waarvan het geluid in de loop der jaren evolueerde van garagerock naar grunge. Ze speelden ondermeer in Vredenburg, Tivoli, Paradiso, Paard van Troje, Melkweg en De Effenaar. De groep bracht in 1988 een single uit op vinyl. Aanvankelijk bestond de band uit een viertal: Marty Frank op drums, Erik Buitinga op bas, Philip van de Poel op gitaar en Joris Linssen op vocals. Later kwam solo-gitarist Peter Fokkema erbij en ging Gerben Iebelings drummen.

 

 

 

Ome Cor's Show Duo (1991 - 2003) ontstond uit de campy concerten die Boris van Vorstenbosch organiseerde in Theater Kikker Utrecht. Daar speelden muzikanten en zangers uit het alternatieve circuit smartlappen en songfestival-liedjes. Aanvankelijk werd Joris in de rol van smartlappenkoning Ome Cor begeleid door drs. W. Beima, musicoloog. Ook was Ronald Visser -als Dominee Visser- een tijdje zijn begeleider. De grote doorbraak kwam toen Joris een tweetal vormde met Fedor van Rossem, alias Lex de Lange. In een samenwerking van Tivoli en Mojo speelde het duo drie jaren achtereen een grote show op Lowlands. Later toerden ze met orkest, ballet en tal van artiesten door heel Nederland met grote revues. Het 'dekselse duo' bracht verschillende cd's uit. Bekendste nummers zijn: Ome Cor dat is Gezelligheid, Benidorm en Salaam Lombok.

 

 

 

Joris Linssen & Caramba (1999 - 2023) was de Nederlandstalige band met Mexicaanse peper, die Joris oprichtte nadat hij een tijd in Mexico had gewoond en in de ban was geraakt van de mariachi. Vanaf 2008 toerde de groep met theatervoorstellingen langs de schouwburgen. Ook speelden ze concerten op festivals, in kroegen en op bijzondere locaties. De band bracht 8 cd's, 2 dvd's en een lp uit. In 2019 werden twee series over de band uitgezonden op vier regionale tv-zenders. De band bestond aanvankelijk uit vier leden: Jeroen Groenendijk (contrabas), Kees van den Hoogen (gitaar), Marcel van der Schot (accordeon) en Joris Linssen (zang en teksten). Toen Jeroen in 2011 overleed, ging de band verder met Erik van Loo op contrabas. In 2015 kwam Djem van Dijk Caramba versterken met percussie en zang. De groep deed tournees in Mexico en Indonesië, speelde veelvuldig tijdens Oerol op Terschelling en speelde zeven theatershows: Tranen van Geluk, Vuur, Licht, Stroom, Serenade, Raak en Dichterbij. De bioscoop-documentaire over hun tournee door Mexico ging in première op het Nederlands Filmfestival en kreeg ruim aandacht in De Wereld Draait Door.

 

f t g
Woensdag 24 juli 2024 © Joris Linssen